Ana Sayfa
DİLİMİZİ KORUYALIM, ONA SAHİP ÇIKALIM
TÜRK DİLİ SEVDALILARININ BULUŞMA YERİ
Cevap Gönder
FİBA saçmalığı BASCAT
Site Sorumlusu

Bildiriler: 1424
Alıntıyla Cevap Gönder
Türkiye'de 28 Ağustos-12 Eylül tarihleri arasında yapılacak 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nın maskotunun adı ''Bascat'' oldu.

Bugün aldığım bir mektupla başlamak istiyorum. Böylesi duyarlı kişilerin varlığını bilmek kadar güzel bir duygu olamaz. Bana bu haberi ulaştırdıkları için teşekkür ederim.

Alıntı:

kimden sidal çakır <sidalcakir@hotmail.com>
kime tahsinmelan@gmail.com
tarih 21 Haziran 2010 13:18
gönderen hotmail.com

Öncelikle iyi günler dilerim. Adresinize Türk Dil Kurumu sayfasından ulaştım. Bir konuda sesimizi duyurmak için yardımınızı istiyoruz. Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencisiyim, dersimizde Türk Dili hocalarımızdan değerli bir hoca sayesinde konu hakkında bilgi edindik fakat kendimize bir muhatap bulamadık. Zaman kısıtlı olduğu için sizden de duyarlılık göstericek insanlara ulaşma ve konuyu paylaşma hususunda yardım istiyorum. Basketbol federasyonumuz 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için ülkemiz adına bir maskot belirlemiş, belirlenen isimler oylamaya sunulmuş ve ülkemiz adına 'bascat' seçilmiştir. Dikkat çekici olan bir diğer konu ise oylamaya sunulan tüm isimlerin İngilizce bağlantılı olup tek bir önerinin bile kültürümüz ve Türkçeyle bir bağlantısı olmamasıdır. Diğer ülkeler bu tür şampiyonalar için her zaman kendi dilini ve kültürünü seçmişken ülkemiz adına böyle bir karar verilmiştir. Olaya farkındalık yaratmak, isim değiştirilemese bile federasyonun yalnış bir karar verdiğini düşündürmek istiyoruz. Yardımlarınızı bekliyorum.

Eyyy FİBA yetkilileri, Size sesleniyoruz! Duyun bizi, duyun ve bu gaflet uykusundan uyanarak yaptığınız yanlışı ve içine düştüğünüz şaşkınlığın eseri olarak ortaya çıkardığınız BASCAT sözcüğünü düzeltin.

Bir deli kuyuya taş atarmış ya... İşte size başka bir deli.

Şunların önerdiği sözcüklere bakar mısınız: Bascat, Onecat ve Micho

Size söyleyecek söz bulamıyorum. Satılmışlar diyeceğim ama adı Satılmış olanlara karşı ayıp olur? Dilinizi eşek arıları soksun emi... Diyerek beterini söylememiş olayım. Türkçe sözcüklerin kökü kurumuş olmalı. Allah için aklı başında, dilini seven bir kişi yok muydu o kurulda acaba? Yoktur, yoktur. Yalakalık ve özenti içinde en saçma sözcüğü uydurma yarışına girmiş olmalılar. Yarışın sonu da belli. Kim neresinden uydurduysa tam uydurmuş.

Belki yine kalemimi sivrilttiğimi söyleyerek bana sitem edenler olacaktır. Hiç önemli değil. Delilerin, kendini bilmezlerin, dilini katleden, cahilce işler yapan, el diline özenip yalakalanan, entel takılıp da aydın geçinen zavallılar bu tür aymazlığı sürdürdükleri sürece ben de kalemimi sivri tutmaya onların gözüne ya da içinde beyin olmayan tokmak kafalarına sokmaya devam edeceğim.

Bre cahiller, bre densizler. Bu nedir? Bunun nasıl bir açıklaması olabilir? Senin kendi dilini kullanmaktan çekinecek hangi aşağılık, ezilmişlik hislerin var? Belki senin dilinden utanmak gibi bir sorunun olabilir ama bizim yok. Bu dilin sadece sana ait olmadığını nasıl unutursun? Sen benim dilimi böyle saçma sapan sözcüklerle nasıl kirletir ve beni temsil ederek ele güne yalakalığa soyunursun? Bu hakkı sana kim veriyor? Şimdiye kadar hangi ülke böyle bir uygulama yapmış? Bana bir örnek gösterebilir misin? Gösteremezsin. O halde bizim sorunumuz, pardon senin sorunun nedir? Neden kendi dilinden bir sözcükle ortaya çıkmıyorsun? Bu kadar mı kendine güvenin yok, bu kadar mı densizsin ve bu kadar mı onursuzsun?

Sen benim dilimi böyle saçmalıklarla doldurmaya çalışırsan karşında işte böylesine seni yerin dibine batırmaya çalışan dilini seven bu milletin evlatlarını görürsün.

Şimdi lütfen bu yaptığın çirkinliğe bir çözüm bul. Bunu dilime yamama.

En kısa zamanda bunu düzeltmenizi bekliyoruz, hadi biraz daha kibarca olsun: Rica ediyoruz. Rica ediyoruz, saçmalığınızın ve özentiliğinizin eseri olan BASCAT sözcüğünün yerine de Türkçe bir sözcük bularak dilimizi ezdirmeyin ve kirletmeyin. Zararın neresinden dönülse kârmış, lütfen bu dile bu zulmü yapmayın.

İşin en ilginç ve acı yanı nedir biliyor musunuz? Oylamaya 157300 kişi katılıyor ve ne yazık ki onca kişiden biri kalkıp da "Yahu neden Türkçe bir sözcük değil de bu saçmalıklar arasında tercih yapmak zorunda bırakılıyoruz?" diye sormamış. Yazık, çok yazık. Kesinlikle sürü gibi olduk. Birileri yön gösteriyor, diğerleri sorgulama gereği bile duymadan gösterilen yöne odaklanıyor.

Alıntı:
Bekleyiş nihayet sona erdi.

Bascat, 2010 FIBA Dünya Şampiyonası’nın resmi maskotunun ismi oldu.

Geçtiğimiz ay içinde başlatılan ve bir ay boyunca devam eden oylama sonucunda Türk basketbolseverler istedikleri isim için oylarını kullanırken, kura çekimi ile birlikte kamuoyuna tanıtılan maskotun da ismi 4 ay sonra belli oldu.

Basketbolseverler, Bascat, Onecat ve Micho isimleri arasından seçimlerini yaptılar.

Turkey2010.fiba.com/maskotismi internet adresinde yapılan oylama, geçtiğimiz ay içinde başlamış ve bir ay sürdükten sonra 15 Nisan tarihi itibariyle sona ermişti.

Oylamanın başlangıcından itibaren önde giden Bascat, oylama sonucunda %62’lik bir oy oranına (98550) ulaşarak şampiyonanın resmi maskotunun ismi oldu. %20 oy alan (31500) Onecat ‘i %18 oy alan (27250) Micho izledi. Oylamada toplam 157300 basketbolsever oy kullandı.

2010 FIBA Dünya Şampiyonası’nın resmi maskotunun ismi “Bascat” ilk kez bugün NTV Spor'da açıklanırken, Bascat bu akşam da Kanal D ekranlarında yayınlanan Türkiye’nin en popüler programlarından biri olan Beyaz Show’a da katılacak. Program boyunca Bascat’e eski milli takım oyuncusu ve A Milli Takım Menajeri Harun Erdenay ve milli oyuncu Engin Atsür de eşlik edecek.

Öte yandan 1 ay süren oylamada Bascat ismine oy veren basketbolseverler arasından 4 kişi milli takım forması ve milli takımla yemek şansı, 5 kişi 2010 FIBA Dünya Şampiyonası grup maçı bileti, 10 kişi şampiyona tişörtü ve 20 kişi de maskot hediye paketi kazanacak. Hediye kazananların listesi takriben 10 gün içerisinde www.tbf.org.tr’de ilan edilecek.

Kaynak: http://turkey2010.fiba.com/pages/tur/fe/10/fwcm/news/p/eid/4728/nid/39407/sid/4728/article.html

Konu ile ilgili daha güncel bilgileri paylaşmanızı rica ederim.

Türk Dili Sevdalısı

Bildiriler: 58
Alıntıyla Cevap Gönder
Böyle bir saçmalık ancak Türklere özgü bir huy olsa gerektir.
Bu ne rezillik,
Bu ne utanmazlık,
Bu ne hayasızlık,
Bu na kişiliksizlik,
Bu ne köksüzlük,
Basketbol ün BAS ı ile Cat yani kedi yi ekleyip Bascat kelimesi üretilmiş, Allahım sen akıl fikir ver diyicem ama akılsız kişiler değil bunlar ama Allah şahsiyet versin, utanma versin, arlanma versin.
Bu kelimeyi uyduranlar söylerken yüzleride kızarmayacak mı?
Anasından babasında atasında utanmayacaklar mı?
Bu aşağılık kelimeyi gelecek kuşaklara evet bu kelimeyı ben buldum diye gurur nasıl duyacaklar?

Ama Türk olmak böyle bir şey olmalı sanırım.

Bu yazışma ortamında yeni konular açamazsınız
Bu yazışma ortamında bildirilere cevap veremezsiniz
Bu yazışma ortamında bildirileri değiştiremezsiniz
Bu yazışma ortamında bildirileri silemezsiniz
Bu yazışma ortamında anketlerde oy kullanamazsınız
Tüm saatler GMT +2 Saat  
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)  

Cevap Gönder  
Yeni Sayfa 2