|
Dilimizin bugünkü durumundan memnun musunuz? Sizce bunun sorumluları kimlerdir? |
Kendimiz |
|
38% |
[ 8 ] |
Resmi Makamlardaki Yetkililer |
|
19% |
[ 4 ] |
Radyo ve TV Kanalları |
|
23% |
[ 5 ] |
Dış Kaynaklı Etkenler |
|
14% |
[ 3 ] |
Başka Nedenler (Lütfen görüşünüzü yazınız) |
|
4% |
[ 1 ] |
MEMNUNUM... Dilimize ne oluyor, ne olmuş ki? |
|
0% |
[ 0 ] |
|
Toplam Oylar : 21 |
|
 | DİLİMİZİN GİDİŞİ |  |
 | Yasalarla koruma artık şart. |  |
Türk Dili Sevdalısı
Bildiriler: 4 |
|
|
 |
Tarih: Prş Şub03, 2005 15:00 |
|
 |
 |
 |
 |
merhabalar,ben siteye yeni katılıyorum,dil konusunda kendimi bildim bileli çok hassas davranırım.,böyle duyarlı başkalarının olduğunu görmek güzel,ama ben bu konuda gerçek sorumluların idareciler ve medya olduğunu düşünüyorum.Sömürgeci kültürler her zaman var oldular,bunlar 80 yıl önce otaya çıkıpta şimdi yok olmadılar.Önemli olan bizim ülke olarak kendi kültürümüzü bu saldırılar karşısında koruyabilmemiz,gerekli her türlü alabilmeliyiz.Bu da yasalarla olur.Örneğin daha kendi dilini bilemeyen ilkokul 1. sınıf çocuğuna İngilizce dersi konulması ,iş yeri tabelalarının kesinlikle Türkçe isimlerden olması,medyanın (asıl önemli faktör)gerekli hassasiyeti göstermesi sağlanabilir.Sömürge devletleri gibi (belki de öyleyiz artık)eğitim dili İngilizce.Yalnış anlaşılmasın İngilizce öğrenmeye karşı olmak anlamında değil,tabi ki dil bilmek gerekli,ama eğitim kesinlikle Türkçe olmalı.Böyle olunca Lümpen ve dilini kullanmaktan aciz nesiller artık işbaşında.Çok acı bir durum.Kesinlikle artık yasalarla önünün alınması gerektiğine inanıyorum.Herkese iyi yarınlar.
|
|
 |
 | Düzeltme |  |
 |
 | |  |
 |
 | |  |
Türk Dili Sevdalısı
Bildiriler: 51 |
|
|
 |
Tarih: Sal Nis12, 2005 15:17 |
|
 |
 |
 |
 |
Dilimizin gidişi bizim gidişimiz ile orantılıdır. Şöyle ki, biz derken hem halkı hem de yönetkicilerimizi (politikacı) kastediyorum. Toplumsal olarak değişimin bir türlü sonuca vardırılamadığı çalkantılı yıllar geçirmekteyiz. Bu çalkantının altında yatan neden bizi yönetenlerin küçük beyinlere iye olmasıdır. Ne yazık ki, Mustafa Kemâl Atatürk'ün yolundan gidilmedi. O büyük insan çağdaşlaşma yolunda giderken sonradan aşırı bir Batıcılığa kaydık. Öyle bir durum ki, sömürge ülkelerin hâline benzemekte. Bir yandan dıştan ayarlı yöneticiler ucu açık bir AB üyeliği ile tarihten gelen gizli gücümüzü sarfetmekte, öbür yandan dıştan ayarlı ve çok bilmiş liberal sözde aydınlar toplumu uyuşturacak biçimde bilgi kirlenmesine neden olmaktadır. Bunun doğal sonuçları olarak, evrenkentlerimizde ve hatta daha aşağı kademedeki okullarımızda yabancı dille eğitim yapılmakta, elbette bu yapılırken halkın anlayamayacağı on türlü kılıf uydurulmaktadır. Dışalımlar (ithalat) sürekli artmakta, böylece yerli sermâyeden yoksun ve bu nedenle üretemeyen bir Türkiye büyük devletlerin pazarı konumuna düşmektedir. Bunun ekinsel boyutu olan yabancı ürünlerin isimleri ve paketlerdeki yabancı yazıların ortalıkta sıkça görülmesi, yabancılaşmanın etkenlerinden biridir.
Yapılması gerekenler ki, bunu yapacak olan tek başına bireyler değil TBMM, yâni yasama organıdır:
- Yabancı dille öğretimin tümüyle kaldırılması (yabancı öğrencilere buradaki evrenkentlere geldiğinde bir yıl Türkçe kursu verilmelidir. Yabancı sermaye bir bahane sayılamaz.)
- Yabancı kelimeler içeren tabelalar yasaklanmalı veya para cezası uygulanmalı / en azından Türkçe bunların Türkçe yazımı ile yazılması sağlanmalıdır.
- İnsanların diline kilit vuramayız, evet; fakat Türkçe'nin düzgün bir eğitimini yaparsak ve yetişen gençlerimize Türkçe'nin artı yönlerini gösterir isek sorun kalmaz sanırım. Bundan sonra istense Türkçe ses imlerinin (harfler) bilgisunarda kullanılmasının yolunu açan bilim düzeyini dil sevgisi ile kolayca yakalayabiliriz.
- Türkiye Türkçesi'nin Türk cumhuriyetlerindeki saygınlığını artırmak ve tecim (ticaret) alanında iş birliğini artırmak için uluslar arası çalışmalara başlanmalı. İş birliği ekin birliğini beraberinde getirecektir.
|
|
 |
 | |  |
Bu yazışma ortamında yeni konular açamazsınız Bu yazışma ortamında bildirilere cevap veremezsiniz Bu yazışma ortamında bildirileri değiştiremezsiniz Bu yazışma ortamında bildirileri silemezsiniz Bu yazışma ortamında anketlerde oy kullanamazsınız
|
Tüm saatler GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 2 sayfa)
|
|
|
Yeni Sayfa 2
|