Ana Sayfa
DİLİMİZİ KORUYALIM, ONA SAHİP ÇIKALIM
TÜRK DİLİ SEVDALILARININ BULUŞMA YERİ
Cevap Gönder
Kelime Yçin Yardym Lütfen
Türk Dili Sevdalısı

Bildiriler: 2
Alıntıyla Cevap Gönder
Selamlar,

Ben havaly silahlara merakly bir vatanda?ym ve ayny zamanda dilimizin özenti baty kelimeler tarafyndan i?gal edilmesine üzülüyorum. Türkçe konusunda sizler kadar hassas olmasam da kendi çapymda dil i?galine kar?yyym.

Sizlerden bir konuda görü? istemeye geldim. www.havalisilah.com daki arkada?lar olarak Türkçe kelimelerle konu?mak istiyoruz fakat ilgilendi?imiz konu ülkemizde çok fazla geli?medi?i için bol miktarda yabancy terim var. Bunlardan en basiti, ki bunun üzerinde dahi üyelerimiz arasynda fikir birli?ine varamadyk, havaly silahla atylan mühimmatyn ismi. Yabancylar buna PELLET diyor. Bu nesnenin ?eklini a?a?ydaki adreste görebilirsiniz.

http://www.cabelas.com/cabelas/en/templates/links/link.jsp?id=0012606210397a&type=product&cmCat=search&returnPage=search-results1.jsp&No=20&noImage=0&Ntt=pellet&Ntk=Products&QueryText=pellet&Ntx=matchall&N=4887&Nty=1

Ço?unlukla 4,5 ve 5,5mm çapyndadyr ve a?yrly?y 0,5 - 2 gram arasyndadyr. Bazy arkada?larymyz bu nesneye pelet diyor bazylarymyz saçma, bazylarymyz mermi diyor. Tarty?malarymyzyn detayyny a?a?ydaki adreste bulabilirsiniz.

http://www.havalisilah.com/forum/viewtopic.php?t=215&highlight=t%FCrk%E7e

Bu konuda sizlerin de görü?lerini almak isteriz. Önerilerinizi bekliyoruz.

Saygylarymla
Kullanıcı kimliğini gösterhalil tarafından gönderilen tüm bildirileri bulÖzel bildiri gönder
HOŞ GELDİNİZ
Site Sorumlusu

Bildiriler: 1424
Alıntıyla Cevap Gönder
Halil Bey, size hoş geldiniz derken teşekkürlerimi de sunmak istiyorum. Verdiğiniz bağlantıya gidip konu ile olan yazışmalarınızı okudum. Çok etkilendim. Bunu görmek yalnız olmadığımızın en güzel kanıtlarından biri oldu. Konuya gösterdiğiniz duyarlılığa ve bize gösterdiğiniz güven doğrultusunda bunu bizimle paylaşmış olmanıza teşekkür ederim.

Ters giden bazı şeylerin varlığı yadsınamazsa da sizin gibi işini, dilini ciddiye alan, saygı duyan "bana ne" demeyen, kişilerin varlığını bilmek büyük kıvanç ve güç veriyor.

PELLET dediğiniz nesneyi ilk defa tanıdım. Kısa inceleme sonucu gördüğüm resimlere de dayanarak orada yapılan şaka vari öneriyi desteklediğimi söyleyebilirim. MANTAR. Bir zamanlar, çocukluğumuzda mantar tabancaları vardı. Bana onları çağrıştırdı. Çeviri yapımında tam karşılık bulmak zorunda değiliz. Bu nesnenin gerek görünümü, gerekse işlevi, ne işe yaradığı vb. özelliklerinden de yola çıkılarak türetmeler gerçekleştirilebilir.

Tekrar görüşmek üzere saygılarımı sunuyorum.

Bildiriler: 274
Alıntıyla Cevap Gönder
Merhaba,

Halil Bey ilgi alanınızda dilimiz için gösterdiğiniz duyarlılığı kutlarım. Konuyla ilgili düşüncem:

Görünümden bir sonuca varacak olursak; pellet in karşılığı mantar da olabilir " PELİT " de... Mersin köylüleri meşenin meyvesine "pelit" der. Pelit kurşuna benzer. Pellet demeye dili alışanlar, pelit derken muhtemelen zorsunmaz.

Bunun dışında işleviyle ilgili olarak şimdilik önerebileceğim karşılık yok; sonrası için de olmayabilir. Divan-ı Lügatit Türk Çevirisi Dizini'nde (Besim ATALAY, TDK, Ankara, 1999)
kurç= katı, içi dolu ve som nesne; çelik olarak verilmiş. Kurşun da ayrıca kuruğşun, kuşun, kurugjın, kurgaşın, kurgaj biçimleriyle verilmiştir. Görünüşe bakılırsa kurşunun kurç ile ilişkisi vardır ve özelliği itibarıyla kurşun da denilebilir. Olası başka seçenekleri araştırıyorum.
Tekrar görüşmek dileğiyle hoşça kalın.
saygılar
Kullanıcı kimliğini gösterkekmeg_er tarafından gönderilen tüm bildirileri bulÖzel bildiri gönder
Türk Dili Sevdalısı

Bildiriler: 43
Alıntıyla Cevap Gönder
Pellet için

Sayın Halil'in belirttiği kurç kelimesine +an ekini eklediğimizde oluşan KURÇAN sözcüğü bence uygun bir türetme olur.

Saygılar!..

Türk Dili Sevdalısı

Bildiriler: 74
Alıntıyla Cevap Gönder
Pellet söz besbelli ki frenkçe (fransızca) ingilizce-fransızca sözlükten baktım, pellet sözüne, frenkçede -ette (-et) küçültme ekidir, bizdeki -cık, -cik gibi, mesela Case : bizdeki kasa: kutu, casette : kutucuk, küçük kutu , camion :kamyon, camionette :kamyonet gibi.

Sözlüğe pel yazdım yok, pell yazdım yok, pelle yazınca çıkan ingilizce sözler : shovel ve spade sözleri.Bu sözlerin Türkçesi ;

Shovel :kürek; kürek dolusu; (f). kürekle atmak; kürekle boşaltıp temizlemek; kürekle atar gibi atmak. shovel in food atıştırmak, (k).dili hapır hupur yemek, silip süpürmek. shovelnosed (s). kürek burunlu (balık). shove.

2) kürek. bir kürek dolusu miktar. kürekle atmak. küremek

Spade : bahçıvan beli; ayıbalığını parçalamak için kullanılan büyük bıçak; ask. top arabasının arka tarafında bulunan ve top atılınca geri tepmesine mâni olan kazma şeklindeki demir, mahmuz; f. bellemek, bel ile kazmak.

Bir de Dustpan çıktı,Türkçesi Faraş demek.

Bu bağlamda bir karşılık düşünmek lazım, tüm bu açıklamalar bana Saçma'yı çağrıştırdı.Pellet fransızcada demk ki küçük kürek demek.Tabi kalkıp da kürekçik demeyiz herhalde, uygun bir söz bulunur, ama sözün gerçekte ne anlama geldiğini görelim diye yazdım.
Kullanıcı kimliğini gösterilig tarafından gönderilen tüm bildirileri bulÖzel bildiri gönder
Türk Dili Sevdalısı

Bildiriler: 74
Alıntıyla Cevap Gönder
Pelle : Kürek dolusu,küremek.
Pellet : Küçük kürek, kürekçik.
Pelletée : Kürek dolusu, ingilizcesi spadeful Türkçesi Bel dolu çıkıyor.
Pelleter : Yine kürek dolusu demek.

Başka da yok, tüm pelle'li sözler bu kadar.
Kullanıcı kimliğini gösterilig tarafından gönderilen tüm bildirileri bulÖzel bildiri gönder
Türk Dili Sevdalısı

Bildiriler: 584
Alıntıyla Cevap Gönder
Sayyn dilSevdalylary,

Bir kez daha pellet örne?inde oldu?u gibi görülüyor ki, eldili sözcüklere kar?ylyk bulmaya çaly?yrken, bu sözcü?ün eldili manasyna do?rudan ba?ly kalmadan, kendi dilimizdeki anlatymyndan bulmamyz gerekmektedir.

?imdi benim;
Tüfe?ime, kürek dolusu doldurdum ve ate? edece?im,
Tüfe?imle ate? ettim kürekçik tav?any vurdu,

Sözcüklerini kullanabilirmiyim?

Sanyrym bu tür sözcükleri anlam ça?ry?tyrmasyyla yapmamyz gerekecektir.

Bu yazdyklarymy herkes bilmesine ra?men ben yine de yazayym dedim.

saygylarymla.
Kullanıcı kimliğini gösterErtuğrul ÖLCE tarafından gönderilen tüm bildirileri bulÖzel bildiri gönderKullanıcının web sitesini ziyaret et
Türk Dili Sevdalısı

Bildiriler: 39
Alıntıyla Cevap Gönder
pellet : ufak top
pellet : saçma tanesi
pellet : ufak kurşun
pellet : misket
Kullanıcı kimliğini gösterBen koyun muyum? tarafından gönderilen tüm bildirileri bulÖzel bildiri gönder
Türk Dili Sevdalısı

Bildiriler: 117
Alıntıyla Cevap Gönder
Sözlük anlamı olarak bakıldığında
"Ben koyun muyum" arkadaşımıza katılıyor önerisini ilerletiyorum
küçültme,addan ad üreten ek olan cık,cik kullanarak,bilindik (aşina) olduğumuz sözler de içeyli (dahil) olmak üzere

top.....topçuk../..göbelek...(mantar) ....göbecik....gömecik../..saçma.....saçma-cık../..kurşun...kurşun-cuk
atma-cık....atmaca../..sıkma...sıkmacık../..sıkmaca../..sıkım-cık../..yıkma-cık...yıkmaca...yıka-cık../..sokma-cık
sokmaca..sokarca...soku-cuk...sokuca../..dökme-cik...dökmece...dökü-cük...döküm-cük../..yakma...yakmacık... yakmaca ...yakarca...yakarcak...yakar-cık../..sapçık...saplı../.. kaplı... kapçık../..dana ...danacık...
düve... düvecik../..kıya (cinayet)...kıyaç...kıyaca..kıyacı(cani)../..kakaç../..çapkın...çalgın../..yanlık(azık,ekmek gibi yanınızda bulunan nen(şey)...tuğlu(başlıklı anlamında tuğ = başlık tüyü)../..patlı...çatlı...patlak...çatlak../..kopuk(it kopuk tan)../..başatan...başyaran...başkoparan../..salacak...salak...salgıç../...başkuyruk...kılkuyruk../..tombalak...comba...sıska
kadana../kanlıca...kanakan...kanatan../...kuşçuk...kuşbaşı...kuşluk../..domuzcuk...domur...domurcuk...tomur...tomurcuk
...tomruk../..dikbaş...düzbaş...topbaş...bozbaş...çukurbaş...çukurcuk...başaçan...başatan...başçık...başyaran../..patpat....
çatçat...bonbon...domdom(bu söz var)...bambam...banban...dandan../..damla....damlaca...damlacık../..dökümcük..
dökümcek (örümcek gibi)...atımcak......atıncak...ağırcak (kurşun dökümün ağırlığından dolayı)
yağırcak
yağarcak
yuvarcak...yuvarcık...yuvaç...yuvakcık
dönercek
DOLU...DOLUCAK....DOLUCUK...doludolu
doluç...doluk
dolukma (dolukmak=göz yaşarmak,ağlayacak duruma gelmek)...dolutan...dolukan
biraz da yaratıcılığımızı konuşturup üretelim
(biçiminden dolayı)
incebelli...dar-bel....dar-belli...(darbeli gibi oldu..İtalyanca ya benzedi)....tümsek
başıkoca...başıkopuk...başıkıça...bozkuzu(olur mu hiç boz kuzu,olmaz).... başyaran...dostalmaz... cinvuran...cinkaçıran...cinbaşı (binbaşı gibi oldu)

ayrıca "hava" Türkçe olmadığı için, gelin işin içine ince bir alay da katalım
saçmasapan = havalı tüfek

gibi diğer köklerle denemeler de yapılabilir..çok güzel sözler (yüzlerce) bulunur..
Kullanıcı kimliğini göstersanalbaba tarafından gönderilen tüm bildirileri bulÖzel bildiri gönderKullanıcının web sitesini ziyaret et
Türk Dili Sevdalısı

Bildiriler: 525
Alıntıyla Cevap Gönder
Darbel ya da sokuca, uygun gibiler, kanımca. Ayrıca soluduğumuz atmosfer gazı anlamıyla hava için solut, bu durumda da atmosfer için solutyuvar kullanılabilir, özdilden sözcükler olarak. Usunuzun bir büklümünde bulunsun, esenlikler.

Bu yazışma ortamında yeni konular açamazsınız
Bu yazışma ortamında bildirilere cevap veremezsiniz
Bu yazışma ortamında bildirileri değiştiremezsiniz
Bu yazışma ortamında bildirileri silemezsiniz
Bu yazışma ortamında anketlerde oy kullanamazsınız
Tüm saatler GMT +2 Saat  
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)  

Cevap Gönder  
Yeni Sayfa 2