![]() |
![]() | BENSAY'dan DİZELER | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
GECE
ağırdan çöker gece...usulca odalara yerleşir düştü düşer çerçeveler hayat...resimlerde bekleşir. hafiften eser gece...derin uykularda ağarır çaldı çalar saatler hayat...düşlerde kalakalır. |
|||||||||||
_________________ www.gelgelturkce.blogcu.com
|
![]() |
![]() | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
MEVSİMLER
m e v s i m l e r e k a n a n y ü z l e r d e seviler vardı, o eski günlerde: tutsak düşülen yazlardı onlar b u l u t l a r l a örtüldüler rüzgarlı dallarda kopmalar yaprak-yaprak döküldüler... mevsimler yaşlanmış, yüzlerde sonbahar duvarlarda resimler resimlerde g ü l s o l a r... |
|||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
![]() |
![]() | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
Sevgi sözcüğünün geçmişte sevi olarak kullanıldığını özellikle Yunus'dan biliyoruz:
Ben gelmedim davi için Benim işim sevi için Dostun evi gönüllerdir Gönüller yapmağa geldim Bu arada şiirleriniz çok çok çok güzel. Kutlarım. Keşke ben de yazabilseydim bir şeyler... ![]() Sizin adınıza yanıtladığım için ayrıca özür dilerim |
|||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
Sevgili saygın Dost Çömez.
Ben yanıtı zaten ya bensay dosttan veya siz değerli arkadaşların birinden beklemiştim... Siz erken davrandınız, sağolun. Umarım, bensay dostumuz da, vakit bulduğunda görüşlerini açıklar. Biraz da 'davi' sözcüğünden giderek ve Yûnus'umu anarak böyle tahmin eder gibi olmuştum, ama aslını sormakta yarar var, dedim. (Belki de yazım hatası olabilir diye). Şiir yazma sanatı hakkında yakında burada bir makale ileteceğim. Dilerseniz ardından elmekle bu konu hakkında özel sohbetleşiriz. Bu sanatı öğrenmek, kelime haznesi geniş olan sizin gibi arkadaşlar için zor olmaz. Ana kuraları öğrenip, alıştırma meselesi. Benim belki de başkalarına oranla önverişli (avantajlı demek istedim) olmam, Anadolu çocuğu olarak şiirlerle ve türkülerle dünyaya gelmemden kaynaklanır. (Kır atın yanında duran; ya huyundan, ya suyundan...! misali (bazan da tekmesinden!) İltifatına teşekkür ederim. Senin için de bu, dilimizi güzel kullanman ve değerlendirmen için geçerli.... Saygılar Selam ve saygılar |
|||||||||||
En son Kederli tarafından Prş Ksm17, 2005 10:20 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi. _________________ Sev ki sevilesin!
|
![]() |
![]() | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
Değerli arkadaşım bensay, şiirlerin çok güzel. Tam da benim sevdiğim türden... Umarım daha fazlasını okuyabiliriz.
... ( "Sevi" sözcüğü Yunus'un dilinde "aşk" anlamında da kullanılmıştır. ) |
|||||||||||
_________________ Türkçem, benim ses bayrağım.
|
![]() |
![]() | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
Sevi a?k manasynda kullanylyrsa e?er, Sevi'nin çekimlerini bir zahmet yazarmysynyz? çok sycak, çekici olaca?yndan eminim.
|
|||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
"Sevi" sözcü?ü Yunus'un dilinde daha çok kök biçiminde; zaman zaman da adyn belirtme durumunda (-i hali) kullanylmy?tyr.
Siz hangi çekimini istediniz? |
|||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
HOCAM mümkünse buraya tüm çekimleri göderirseniz çok iyi olur. Bana da çok gerekli.... Saygylar |
|||||||||||||
_________________ Sev ki sevilesin!
|
![]() |
![]() | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
Değerli dostlar, yukarıda da belirttiğim gibi bu sözcük ya kök ya da adın belirtme durumunda ( sevi + y + i : “seviyi” ) kullanılmıştır. Yunus Emre’nin şiirlerinde bunların dışında bir çekime rastlamadım. Gözümden kaçan bir örnek varsa, bilemem. Biz sözcüğü bugün çekimlersek şunlar ortaya çıkar:
İyelik eklerine göre çekimlersek; (benim) sevi + m : sevim (senin) sevi + n : sevin (onun) sevi + s + i : sevisi (bizim) sevi + miz : sevimiz (sizin) sevi + niz : seviniz (onların) sevi + leri : sevileri Ad durum eklerine göre çekimlersek; sevi + y + i : seviyi sevi + y + e : seviye sevi + de : sevide sevi + den : seviden Çoğul biçimi; sevi + ler : seviler Dikkat edilecek olursa kimileri başka sözcüklerle karıştırabilir: “sevin” (2. tekil kişi iyelik) – “sevin(mek)” (eylem) “seviniz” (2. çoğul kişi iyelik) – “seviniz” (2. çoğul kişi buyruk kipindeki eylem) “seviye” (yönelme durumu / -e hali) - “seviye” (düzey) Yunus Emre belki de bunu göz önünde bulundurarak sözcüğün yalnızca belirli çekimlerini kullanmıştır. Kimi zaman “sevgi” kimi zaman da “aşk” anlamını verecek biçimde kullanmıştır. Şiirlerinde “aşk” sözcüğü de sıklıkla kullanılır. Zaten güzel olan da bu. Her ikisi de yaşamış. |
|||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
Sayın değerli arkadaşlar,
Sanırım, epey gecikmişim, konuya gereken katkılar yapılmış durumda. Herkese teşekkürler ve bu arada sayın Çömez, nezaketiniz için ayrıca teşekkürler, özür dileyecek bir şey yok ortada. Diyebileceğim odur ki, 'sevi' sözcüğünü içeren bir türkümüz de vardır: ''Ortacada evimiz Suya düştü sevimiz ...'' Sevgi ve saygılarımla esenlikler. |
|||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Site Sorumlusu
![]() |
![]() |
Hay çok yaşa dostum. Akşamdan beri düşünüyorum bu dizeleri çıkaramamıştım.
![]() Şiirin gerçekten çok hoş. Ellerine sağlık, yansıyan duygularına bereket. |
|||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
Sayın Melan,
İçtenlikli iletiniz ve olumlu görüşünüz için çok çok teşekkürler. Sevgi ve saygılarımla esenlikler. |
|||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
SIR
a y l ı g e c e d e o h a y a l ... balmumu hüzündür aşk, süzülür eski g ö l g e l e r i n etrafında duvarlar... kendiliğinden örülür. s a k l ı g e c e d e o h a y a l ... puslu bir lambada aşk, titreşir duvarlara biriken s ı r l a r d a a y n a l a r... aynalara yüzleşir. |
|||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
Dostum bensay.
Geceyi aydynlykla tanymlady?yny algylady?ym bu ?iirinizden ötürü sizi kutlarym. 'aynalar aynalar l a yüzle?ir olarak algyladym. Do?ru mu ? kederli Selamlar |
|||||||||||
_________________ Sev ki sevilesin!
|
![]() |
![]() | BENSAY'dan DİZELER | ![]() |
|
||
![]() |
![]() |
Gücünü phpBB
Yazılımından Alır.
Arayüz Morpheus Destek canver.net & yigini